Szybkie ciasta i pseudo-ciasta są idealne, kiedy wpadają do nas niespodziewani goście, albo po prostu kiedy chce nam się czegoś słodkiego. Chlebek jogurtowy to doskonała propozycja, z którą poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy! 🙂

Ten przepis jest nie tylko bardzo prosty, niewiarygodnie szybki ale też może przede wszystkim zdrowy i mało kaloryczny. Nie zawiera cukru ani tłuszczu (poza tym z jogurtu ;)). Jeżeli obawiacie się braku słodyczy, to możecie dodać do masy dwie łyżki miodu, ale moim zdaniem żurawina w zupełności wystarczy 🙂

Składniki:

  • 500 ml mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g żurawiny
  • 50 g drobno posiekanych orzechów (ja użyłam nerkowców)
  • 50 g słonecznika łuskanego

Przygotowanie

Właściwie całe przygotowanie polega na połączeniu wszystkich składników. Zaczynamy od jogurtu, dodajemy jajka i miksujemy. Później stopniowo dodajemy mąkę, proszek i sodę, a na końcu mieszamy wszystko z bakaliami. [Próbowaliśmy też wersji z mąką pszenną ale był bardziej suchy i szybko twardniał, więc pozostajemy przy zdrowszej opcji – żytniej.]

Ciasto wkładamy do formy. Nasza miała wymiary 16 x 28 cm i była silikonowa, więc nie wymagała już ani tłuszczu ani bułki tartej do obsypania.

Chlebek jogurtowy pieczemy przed 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dobrze jest wstawić na dno piekarnika miskę z gorącą wodą, wtedy ciasto lepiej wyrośnie 🙂

Chlebek jogurtowy jest gotowy, kiedy wbity w niego patyczek jest lekko wilgotny. Wyłączcie wtedy piekarnik i uchylcie go, ale zostawcie foremkę w środku do ostygnięcia.

Chlebek możecie jeść sam, z masłem albo z dżemem – w każdej odsłonie będzie pyszny 😀

Smacznego!