Szybkie skojarzenia z Wielkanocą? Jajka, koszyk, króliki, jedzenie. Jak wiecie o tym ostatnim skojarzeniu mogę powiedzieć coś więcej. Potrawy Wielkanocne w Polsce są bardziej zróżnicowane niż te Bożonarodzeniowe. Ja mam kilka swoich ulubieńców. W tym roku postanowiłem jednak poszerzyć “ofertę” stołową i upiec sernik. Piekłem go w nocy, udoskonalając znalezione przepisy. Powiem nieskromnie, że wyszedł mi jeden z najlepszych serników, jakie jadłem. Podzielę się z Wami przepisem, żebyście i Wy mogli spróbować.

Zacznijmy od składników. Oto one:

Kruche ciasto (na spód):

  • 240 g mąki
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta

Sernik:

  • 1 kg twarogu (ja użyłem takiego kupowanego w wiaderku)
  • 100 ml śmietany 30%
  • 4 jajka
  • 320 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego (ja dałem zawartość jednej laski wanilii)
  • 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (możecie zrobić ją sami – przepis tutaj)
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mieszamy wszystkie składniki i ugniatamy ciasto. Następnie odkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie mieszamy ser, mąkę i śmietanę. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (wanilią). Ubijamy białka na pianę i dodajemy do masy serowej. Skórkę pomarańczową siekamy, a czekoladę gorzką trzemy na grubej tarce (lub drobno siekamy). Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy, żeby nie zniszczyć piany. Odcinamy 2/3 ciasta kruchego, które wałkujemy, układamy na dnie formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieczenia. Powinno ono trwać około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu wlewamy na ciasto wcześniej przygotowaną masę. Ja użyłem formy kwadratowej, ale sprawdzi się też okrągła. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy kratkę na górze. Za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na około 60 minut. Zależnie od piekarnika i formy czas ten może być krótszy lub dłuższy. Obserwujcie ciasto co kilka minut.

Efekt bardzo mi odpowiadał. Sernik jest wilgotny i puszysty (urósł około 4 centymetry). Dodanie skórki i czekolady dodatkowo potęguje doznania smakowe. Całość przygotowania trwa niecałe 2 godziny.

sernik na kruchym spodzie

Kruche ciasto na spód nakłuwamy widelcem przed pieczeniem

sernik na kruchym spodzie

Skórka pomarańczowa i czekolada – moi faworyci smakowi

sernik na kruchym spodzie

Wierzch można ozdobić w dowolny sposób

sernik na kruchym spodzie

Pamiętajcie, żeby mieć kilka centymetrów zapasu w formie bo ciasto urośnie

sernik na kruchym spodzie

Gotowe

sernik na kruchym spodzie

Smacznego