W związku ze Światowym Restaurant Day całą niedzielę grillowałem w Renament Gastrobar w Kielcach. Pomimo krótkiego deszczu pogoda ogólnie dopisała, a grill cały czas pracował. Do dyspozycji gości przygotowałem 6 daniowe menu (3 dania klasyczne i 3 wegetariańskie). Dla wszystkich, którzy nie mogli dotrzeć podrzucam przepisy na dania z grilla, które możecie sprawdzić w domowym, grillowym zaciszu.

Miniburgery

Do zrobienia miniburgerów, albo jak kto woli szaszłykoburgerów nie potrzeba wielkiej filozofii. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem,  dobrze ugniatamy i formujemy trzy kotlety. Grillujemy z obu stron. To samo z bułkami. Nakładamy na patyk do szaszłyków w kolejności dowolnej i zajadamy z sosami 🙂

restaurant day - grillowanierestaurant day - grillowanie

Kurczak z arabską nutą z  miodową marchewką i  bazyliowo-rozmarynowymi ziemniakami

Składniki dania najlepiej przygotować chwilę wcześniej. Zaczynamy od obrania marchewki i ziemniaków i podgotowania ich (mają być jeszcze lekko twarde). W międzyczasie kroimy filet z kurczaka na paski i dodajemy do niego kolendrę (zieloną), oliwę, sól, pieprz, szafran i ras el hanout. Odcedzamy warzywa i kroimy w grubsze plasterki. Do ziemniaków dolewamy oliwę, świeży rozmaryn i bazylię. Do marchewki dodajemy miód, sos sojowy i sezam. Odstawiamy na pół godziny. Następnie wszystkie składniki grillujemy (najlepiej na tacce).

restaurant day - grillowanierestaurant day - grillowanie

Sery w cukinii z czosnkiem i czarnuszką

Cukinię kroimy w cienkie plasterki (najlepiej się to robi obieraczką do warzyw). Dodajemy do niej oliwę, czosnek, czarnuszkę, sól i pieprz. Po zamarynowaniu owijamy nią wcześniej przygotowane kawałki sera (żółty i mozzarella). Grillujemy uważając, aby cer się nie rozlał.

Tofu z selerem naciowym i ziemniakami

Tofu posypujemy czarnuszką i nabijamy na patyki. Seler naciowy lekko zgniatamy i dodajemy do niego oliwę, kurkumę, pieprz i sól. Ziemniaki przygotowujemy tak jak do kurczaka. Później wszystko grillujemy.

Ananas z sosem czekoladowo-chilli

Ananasa obieramy w sposób najłatwiejszy dla siebie 🙂 Ja kroję na ćwiartki i odcinam środek i skórkę. Kroimy na kawałki. Kawałki zalewamy rumem. Po pół godziny nabijamy na patyki i grillujemy. Następnie rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy owoc. Na końcu posypujemy odrobiną chilli.
restaurant day - grillowanierestaurant day - grillowanie

Sosem, który zaproponuję do dań jest sos keczupowy. Mimo, że nazywa się słabo to jest smaczny. Potrzebujemy 3 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego i i łyżeczka cynamonu. Mieszamy i gotowe.

Restaurant Day jest ciekawym przedsięwzięciem i daje możliwość spróbowania ciekawych potraw w ciekawych miejscach 🙂 Czekam z niecierpliwością na kolejny.