Udostępnij
Ryż w mojej kuchni występuje często. Może rzadziej niż makaron, ale nie ma tygodnia, żeby się nie pojawił. Wariacji na temat smażonego ryżu w internecie jest wiele. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ryż kantoński – szybkie i proste danie obiadowe.
Do zrobienia tego dania potrzebujecie kilkunastu minut i kilku składników:
- 300 g ryżu
- 15 dkg szynki lub chudego boczku
- 20 dkg groszku zielonego (może być mrożony)
- łyżka oleju
- 2 jajka
- łyżka oleju sezamowego (jeśli nie macie może być bez, możecie także dodać dobrego oleju rzepakowego lub arachidowego)
- sos sojowy
- pieprz i sól
Zrobienie dania zaczynamy od ugotowania ryżu. Obok na woku podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę lub bekon. Dodajemy groszek, ryż pieprz i sól. Podsmażamy chwile. Wyłączamy gaz i w wbijamy dwa jajka. Mieszamy energicznie aż się zetną. Dodajemy do smaku olej sezamowy i sos sojowy.Mieszamy i podajemy.
Danie jest proste i szybkie w przyrządzeniu. Nie jest szczytem możliwości kulinarnych, ale może być smacznym i pożywnym obiadem. Ryż kantoński to coś dla Was! :)
Kuchnia chińska jest zróżnicowana i nie ma jednego dania, które by opisywało ją całą. Wszystko zależy od regionu, a nawet od miasta. Chiny to kraj o dużej rozpiętości. Zmienia się w nim klimat i np. odległość od morza. Chcąc spróbować kuchni chińskiej musicie skupić się na określonym regionie! :)