Udostępnij
Mam kilka dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Sporo z nich w moich wspomnieniach powiązane jest ze szkolną stołówką. Z tamtych czasów pamiętam mortadelę smażoną w plasterkach i danie, któremu poświęcę dzisiejszy tekst – leniwe kluski.
Mam czasem takie wrażenie, że brakuje ludziom przepisów podstawowych. Często w książkach kucharskich mamy wyżyny sztuki kulinarnej, a zrobienie rosołu, naleśników czy wspomnianych już klusków leniwych stwarza problemy.
Do zrobienia klusków potrzebujecie:
- 400 g sera białego (np. półtłusty)
- szklanka mąki
- szklanka płatków owsianych (lub 2 jajka)
- woda
- cukier
- sól
Zacznę od tego, że w przepisie możecie użyć jajek, ale jeżeli akurat ich nie macie w domu albo chcecie uzyskać lekko inną teksturę to użyjcie płatków owsianych. Zaczynamy od włożenia do miski sera i rozdrobienia go widelcem. Dodajemy przesianą mąkę i zblendowane wcześniej na proszek płatki owsiane. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Ugniatamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy rulon i wycinamy kluski. Gotujemy w lekko osolone wodzie.
Można podawać np. z bułką tartą przysmażoną na maśle. Nada się także dobrze śmietana.
Smacznego