Czerwone, dojrzewające w słońcu i smaczne. Takie są prawdziwe pomidory. Nie wszystkim jednak dane będzie dojrzeć. Nic się jednak nie marnuje. Zielone pomidory nadają się również do jedzenia i w sałatce radzą sobie całkiem dobrze.

Jeżeli nie macie swojego ogrodu, a chcielibyście ich spróbować to często pojawiają się na bazarach. Ja moje kupiłem po 2 zł za kilogram.

Do ich zrobienia potrzebujecie:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 cebul
  • kilkanaście ziaren gorczycy lub czarnuszki
  • pieprz (niekoniecznie)
  • szczypta soli
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Zrobienie tej sałatki do trudnych nie należy. Pomidory myjemy, kroimy i usuwamy szypułki. Kroimy cebulę i dodajemy do pomidorów wraz ze szczyptą soli, pieprzu oraz ziaren (gorczycy lub czarnuszki). W naczyniu obok robimy zalewę. Pomidory wraz z cebulą i przyprawami wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików i zalewamy przygotowaną zalewą. Zakręcamy, pasteryzujemy i dokładamy. Pomidory będą gotowe (zamarynowane) po 2-3 dniach. Zmienią kolor z zielonego trawiastego na taki bardziej przypominający oliwki.
Sałatka ta ma specyficzny smak, ale jest to zawsze ciekawa odmiana na zimowe wieczory i wykorzystanie mało popularnego produktu jakim są zielone pomidory 🙂
 zielone pomidory zielone pomidory zielone pomidory