Udostępnij
Za oknem mało wiosennie, ale North Fish już wprowadził swoją ofertę sezonową na tę porę roku. Pojawiły się dwa nowe dania, które postanowiłem sprawdzić. Jedyny w Kielcach North Fish znajduje się w Galerii Echo więc tam skierowałem swe kroki.
Ofertę wiosenną obserwowałem od momentu jej powstawania. Tym bardziej byłem ciekaw jej odbioru przez klientów, ale przede wszystkim smaku gotowych dań już w restauracji. Korzystając z mniej zajętego popołudnia udaliśmy się z Dorotą na zakupy, a jak zakupy to i obiad. Zdecydowałem się spróbować oba z nowych dań, a z racji tego, że byliśmy w dwójkę to nie było obawy, że coś się zmarnuje.
Zacząłem od pierwszej nowości. Był to Łosoś Norweski a la Gravlax z cukinią i koprem włoskim (19,99 zł). Gravlaxa przygotowujemy poprzez „zamarynowanie” ryby w soli, cukrze i koperku. Tutaj jest ona jeszcze pieczona. Podawana z dodatkiem cukinii i kopru włoskiego, który nadaje lekki, anyżowy posmak. Ryba jest w porządku, ale ja nastawiłem się bardziej na tą drugą.
Teraz czas właśnie na tą drugą. Był to Hake Dill – morszczuk z sosem musztardowo-koperkowym (14,99 zł). Nie skłamię jeżeli napiszę, że jest to jedna z najbardziej pasujących mi ryb w North Fish. Smak musztardy pasuje do morszczuka idealnie, a koperek dodatkowo go podkreśla. Nie wygląda on najlepiej ponieważ sos pokrywa znaczną część ryby, ale smak broni wszystko.
Do każdej ryby dodatki „Jesz ile chcesz” (6,99 zł), w ramach których możemy wybierać z dodatków ciepłych, zimnych, surówek i sosów.
Podsumowując temat to nowe ryby i smakują. Ja jestem już fanem Hake Dill, ale i Łososiem a la Gravlax nie pogardzę. Kolejna oferta sezonowa pojawi się w okolicach maja