Udostępnij
Szarlotka to obok sernika chyba najbardziej klasyczne ciasto. Powstało jej wiele wariacji. Dzisiaj przed Wami jedna z wersji tego ciasta! Jest smaczna i do tego bezglutenowa! Przed Wami szarlotka jaglana!
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 2 kg jabłek (przed obraniem)
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka imbiru w proszku
- szczypta soli
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki cuktu trzcinowego w zależności od kwaśności jabłek
- szklanka daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
Zaczynamy od dokładnego i kilkukrotnego wypłukania kaszy jaglanej. Przygotowujemy okrągłą formę. W międzyczasie namaczamy suszone daktyle. Obieramy jabłka i trzemy na grubej tarce. Możecie pokroić w bardzo drobną kostkę, ale przy tarciu puszczają one więcej soku, który jest niezbędny do tego, aby kasza zmiękła. Mieszamy jabłka z kaszą i pozostałymi składnikami.
Po kilkunastu minutach przekładamy ciasto do formy. Ugniatamy i wygładzamy na wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Jeżeli uznacie, że nie jest jeszcze gotowe, możecie przedłużyć o około 10-20 minut. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia
Podczas pieczenia przygotowujemy polewę. Jest ona delikatna, ale dodaje konkretnego smaku naszej szarlotce. Miksujemy namoczone wcześniej i odsączone daktyle z masłem orzechowym i smarujemy cienką warstwą wierzch ciasta. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta to możemy dodać wody, w której się moczyły. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki możecie udekorować jadalnymi płatkami kwiatów. Ciasto jest gotowe!
Jaglana szarlotka jest ciekawym ciastem. Jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu lub po prostu chcecie spróbować nowej wersji tego ciasta to musicie zrobić ją sami.