Czym jest kuchnia regionalna w województwie świętokrzyskim? Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, ale na szczęście da się znaleźć miejsca, które próbują coś wnieść do tego obszaru. Jednym z takich miejsc jest Bałtowski Zapiecek, gdzie będziecie mieli okazję spróbować ciekawych dań z regionu, z kraju, ale nie zabraknie też akcentów kuchni międzynarodowej.

Lokalizacja

Jak sama nazwa wskazuje Bałtowski Zapiecek zlokalizowany jest w Bałtowie (świętokrzyskie). Znajduje się on w Bałtowskim Kompleksie, który gości co roku tysiące turystów. Bałtowski Zapiecek oddalony jest od Ostrowca Świętokrzyskiego o około 17 kilometrów, a od Kielc o niecałe 80 kilometrów. Dokłada adres to Bałtów 169A.

Przy restauracji jest spory parking więc bez problemu znajdziecie miejsce dla Waszego auta.

Lokal

Bałtowski Zapiecek to spore miejsce. Myślę, że nada się idealnie na różnorodne imprezy zorganizowane – wesela, komunia czy chrzciny. Salę da się podzielić na mniejsze. Z zewnątrz przypomina ono staropolski dworek, a ośrodku wystrój jest również tradycyjny. Znajdziecie tam sporo dekoracji związanych z wsią i folklorem i sporo drewna.

Bałtowski Zapiecek – menu

Na swoim profilu restauracja pisze, że jest o miejsce dla fanów kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Większość menu wydaje się realizować te założenie (no może skwierczące krewetki najmniej). Menu podzielone jest na kilka obszarów: Przystawki zimne i gorące, Zupy, Sałaty, Dania z Ryń, Dania wegańskie, Drób i ptactwo okoliczne, Wieprzowina, Wołowina, Dziczyzna, Pozostałe, Desery i Napoje.

Osobna karta przygotowana jest dla dzieci. Znajdziecie w niej zupy, kilka dań obiadowych i desery dla najmłodszych.

W każdym z działów znajdziecie po kilka pozycji więc jest w czym wybierać. W karcie cztery symbole, które opisują dania, a wśród nich dania wegańskie, wegetariański, bezglutenowe i dania Świętokrzyskiej Kuźni Smaków.

My zdecydowaliśmy się na Śledziową ucztę (27 zł), Żurek po bałtowsku na wiejskiej kiełbasie z Lipska (22 zł), Frykadelki z jelenia (49 zł) oraz bezę Pavlovą (24 zł).

Zarówno na obsługę jak i pierwsze dania nie czekaliśmy długo. Na początek pojawiły się śledzie. Klasyczne solone, ale z trzema sosami – śmietanowym z jabłkiem i korniszonem, z cebulką i suszonymi śliwkami oraz pikantna salsą pomidorowa. Do całości podane było pieczywo, a całość była smaczna.

Kolejnym daniem, które zamówiłem był żurek. Podany w chlebku – dawno takiego nie jadłem – smaczny i sycący. Daniem głównym, które wybrałem były frykadelki z jelenia. Na talerzu znajdowały się kluski śląskie, dwa „kotlety” z jelenia z sosem grzybowym oraz oliwa pietruszkowa, całości towarzyszyły podane osobno buraczki. Bardzo przyjemne połączenie smakowe! Samo mięso było smaczne, ale w połączeniu z grzybowym sosem i buraczkami tworzyło bardzo fajne danie!

Na deser skusiłem się na Pavlovą! Niewiele miejsca zostało mi w żołądku, ale nie mogłem sobie odmówić. Spora porcja, a smaki dość dobrze się uzupełniały. Zarówno słodyczy, jak i kwaśnych owoców i kremu było tyle ile być powinno.

W menu Bałtowskiego Zapiecka znajdują się także pierogi, które wiele osób zachwalało, ale tym razem nie starczyło mi już miejsca, ale zawsze to dobry powód na kolejną wizytę!

Duży plus za obecność w karcie win pozycji z lokalnych winnic (m.in. Płochockich i Terra).

Aktualne menu znajdziecie na stronie Bałtowski Zapiecek.

Browar

Tuż obok Bałtowskiego Zapiecka znajduje się niedawno otwarty Browar Bałtów. To jeden z pierwszych browarów w regionie, ich ilość możemy nadal policzyć na palcach jednej ręki. W browarze warzone jest kilka rodzajów piwa, w tym również jedno miodowe. Możecie się piwa napić na miejscu lub kupić tam wyroby butelkowane na wynos. W browarze macie również możliwość zjeść coś do piwa, a oferowana kuchnia idzie w różne strony – np. kuchni niemieckiej, meksykańskiej czy włoskiej.

Warzone na miejscu piwa możecie kupić już w niektórych sklepach w regionie. Mi udało się kiedyś kupić kilka w sklepach sieci Społem w Kielcach.

Warto odwiedzić?

Bałtowski Zapiecek to ciekawe miejsce. Myślę, że święci ono triumfy w sezonie, gdy rzesze turystów odwiedzają cały Bałtowski Kompleks. Nadaje się ono także dobrze na imprezy okolicznościowe. Kuchnia, której miałem okazji spróbować była smaczna i ciekawa, a porcje porządne więc na pewno przypadnie do gustu gościom.