Dostaliśmy kiedyś prezent od naszej znajomej z Niemiec – ciasto w słoiku. Niby zwykła babka, ale fakt, że znajdowała się w “zawekowanym” szkle i mogła tam spędzić nawet kilka miesięcy nie psując się był dość zaskakujący.

Pomysł idealny na prezent, dobrze też mieć takie ciasto pod ręką na wypadek niespodziewanych gości. Poprosiliśmy oczywiście znajomą od razu o przepis. Otrzymaliśmy go w języku niemieckim, więc po przetłumaczeniu i małych uproszczeniach i poprawkach prezentujemy go Wam 🙂 Przepis jest łatwy i szybki, więc może ktoś się skusi 🙂

Składniki (na 6 słoiczków o pojemności 250 ml):

  • 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g serka twarogowego do smarowania (takiego naturalnego, bez dodatku soli)
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • aromat pomarańczowy
  • 50 g startej czekolady (opcjonalnie)
  • olej do smarowania słoiczków

Zacznijmy od słoików. My wykorzystaliśmy weki, które otrzymaliśmy w prezencie. Można takie kupić w internecie (podobno ostatnio były dostępne w sklepie Tchibo). Następnym razem wypróbujemy zwykłe zakręcane słoiki. Ważne, żeby nie miały elementów, które mogą się spalić lub stopić pod wpływem wysokiej temperatury.

Jak już mamy słoiki, to należy je wysmarować od środka olejem, żeby ciasto nie przywarło. W misce ucieramy masło (lub margarynę) z twarożkiem i cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka. Gotowe kremowe ciasto dzielimy na dwie porcje. Do jednej dodajemy rozpuszczoną wcześniej i ostudzoną czekoladę, do drugiej – łyżeczkę olejku pomarańczowego. Do tej czekoladowej części możemy dodać też czekoladę startą, a nawet tylko pokruszoną na małe kawałki – wtedy gotowe ciasto będzie jeszcze bardziej czekoladowe 🙂

IMG_0133

Obie części ciasta dokładnie mieszamy, po czym wkładamy na przemian warstwami do słoiczków. Uwaga! Ciasto urośnie, więc napełniamy maksymalnie 2/3 słoiczka.

IMG_0136

Przygotowane słoiki stawiamy na blaszce i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

IMG_0143

Gotowe ciasto zamykamy (w przypadku weków) lub zakręcamy (w przypadku zwykłych słoików) od razu po wyjęciu z piekarnika i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy w takiej pozycji aż do wystygnięcia i gotowe!

IMG_0151

Ciasto jest bezpieczne w słoiku do czasu, aż nie najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego 😀 Smacznego!

 DSC_0408 1