Odkąd mój wok odszedł do krainy wiecznych woków brakuje mi jednej rzeczy – stir fry. Ten sposób przyrządzania potraw polega na szybkim ich smażeniu „w ruchu”. Produkty kroimy na niewielkie kawałki, które szybko i równomiernie się usmażą. Smażymy je w kolejności od tych wymagających najdłuższej obróbki termicznej do tych, które wymagają tylko muśnięcia.

Namiastkę dań stir fry można uzyskać na patelni. To co zrobiłem może być inspiracją Azją z jesiennymi, polskimi akcentami. Na obiad proponuję wieprzowinę teriyaki z dodatkami.

Do zrobienia tego dania potrzebujecie (na porcję dla dwóch osób):

  • dwa grubsze plasterki schabu
  • trawa cytrynowa
  • sos teriyaki
  • chilli (jedna papryczka)
  • imbir (ok 2 cm)

Dodatki:

  • cukinia (1/3 średniej)
  • cebula czerwona (1/3 średniej)
  • seler naciowy (jedna gałązka)
  • grzyby leśne (ja użyłem białych kozaków – 2 sztuki)
  • orzechy arachidowe (niesolone, około 30)
  • tabasco zielone
  • sos sojowy
  • sezam
  • olej

Przygotowanie dania zaczynamy od pocięcia w słupki wszystkich składników. Najlepiej mieć je obok w miseczkach ponieważ potrzebujemy je dodawać szybko do dania (aby pozostałe się nie przypaliły). Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy wcześniej zamarynowane mięso i podsmażamy chwilkę. Dodajemy kolejne składniki zaczynając od selera naciowego. Pod dodaniu kolejnych mieszamy zawartość patelni szybkim ruchem.

Smażenie trwa kilka minut i danie jest gotowe. Podawać można z ryżem, makaronem noodle albo po prostu zjeść samo. Składniki można wymieniać na różne sposoby w zależności od tego co mamy do dyspozycji.

Jesienne teriyakiJesienne teriyakiJesienne teriyakiJesienne teriyaki