Knedliki to chyba pierwsza rzecz, która Polakom kojarzy się z czeską kuchnią. Najcześciej myśląc o tym dodatku mamy na myśli bułczane, ale knedliki karlowarskie to ciekawa odmiana, która zasługuje na uznanie! Sprawdźcie sami!

Knedliki z gulaszem czy gulasz z knedlikami?

Ciekawostką, na którą zwrócili mi uwagę Czesi jest fakt, że wielu Polaków mówi o knedlikach z gulaszem, gdzie tak na dobrą sprawę głównym elementem dania jest jednak gulasz, a nie knedliki. Związane jest to z faktem, że knedliki, jako czeskie danie są znane szeroko poza granicami kraju i to właśnie na nie kładziemy nacisk. Są one jednak dodatkiem i to trochę tak jakby mówić ziemniaki ze schabowym, a przecież naturalniej brzmi schabowy z ziemniakami/kopytkami/frytkami.

Rodzaje knedlików

Zanim przejdziemy do przepisu zacznę od kilku słów o samych knedlikach. Jak już wspomniałem jest ich kilka rodzajów. Podstawowymi są knedliki bułczane (houskove) i knedliki ziemniaczane (bramborove). Często spotkacie również tem których dotyczy ten artykuł czyli karlowarskie. Oprócz nich mamy sporo wariacji na ten temat. W restauracjach jednak najczęściej dostaniecie trzy pierwsze typy.

Nawet same knedliki karlowarskie mogą mieć kształt kul lub zawierać także inne dodatki niż pietruszka.

Jeżeli chcecie spróbować pozostałych rodzajów to sprawdźcie tekst – Jak zrobić czeskie knedliki?

Składniki

Do zrobienia knedlików karlowarskich potrzebujecie kilku składników. Najważniejszym jest czerstwe pieczywo. Oryginalne przepisy podają ilośc rohlików (takie czeskie paluchy). Możecie ilościowo porównać je do małej bułki. My przyjęliśmy przeliczenie 10 rohlików = 1 cała bagietka. Podane proporcje wystarczą na knedliki dla 6 dorosłych osób.

  • 20 rohlików lub 2 całe bagietki
  • 5 jajek
  • 0,5 litra mleka
  • 100 g masła
  • pół utartej gałki muszkatołowej (pół łyżeczki)
  • 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis na knedliki karlowarskie

Przepis na knedliki karlowarskie to jedna z tych receptur, do których musimy mieć wczorajsze pieczywo. Planując przygotowanie ich, musicie wiedzieć o tym wcześniej. Zaczynamy od pokrojenia pieczywa w niewielką kostkę (około 1-2 cm). Oddzielamy białka od żółtek i z tych pierwszych ubijamy pianę. Żółtka mieszamy z mlekiem. Rozpuszczone masło wraz z mlekiem i żółtkami dodajemy do pokrojonego w kostkę pieczywa. Dodajemy gałkę muszkatołową, szczyptę soli i dwie szczypty pieprzu. Mieszamy, a następnie dodajemy białko i delikatnie mieszamy całość. Wykładamy masę na folię spożywczą i formujemy „kiełbaską”. Zaciskamy na bokach i zawiązujemy. Z podanych składników najlepiej zrobić 3-4 „kiełbaski”. Mamy wtedy pewność, że będą dobrze dogotowane w środku. Gotujemy je przez około 25 minut. Po wyjęciu wyjmujemy z folii i odstawiamy na kilka minut do odpoczęcia przed krojeniem.

Z czym można podawać knedliki karlowarskie? Często służą one jako zastępstwo dla knedlików bułczanych. Jadłem je z gulaszem, svickovą i innymi, podobnymi daniami i sprawdziły się doskonale.