Pomimo, że jestem fanem knedlików w towarzystwie mięs różnego rodzaju to od czasu do czasu sięgnę też po wersję słodką! Korzystają z sezonu pojawiły się u nas knedliki z jagodami. Przepis na pewno się Wam przyda!

Nie tylko jagody nadadzą się do wykorzystania do tego dania! Możecie użyć praktycznie każdego miękkiego owocu, a po obróbce nawet i tych twardych. Ja spotkałem się z knedlikami z morelami, truskawkami i malinami, ale jestem w stanie sobie wyobrazić knedlik z nadzieniem „szarlotkowym” z pieczonych jabłek – myślę, ze też byłoby to pyszne.

Czy knedliki z jagodami to deser? Można je tak traktować, ale jest to danie sycące i spokojnie zastąpi także obiad. Wszystko zależy od ilośc jaką zjemy, a pamiętajcie, ze ciasto drożdżowe potrafi być bardzo sycące.

Knedliki – rodzaje

Wielu osobom kuchnia czeska nieodłącznie kojarzy się właśnie z knedlikami. Najcześciej jednak mamy na myśli knedliki bułczane, ziemniaczane ub karlowarskie. Czy różnią się od siebie? Pierwsze konsystencją przypominają pieczywo. W skrócie jest to gotowane ciasto drożdżowe, w którym mamy także kawałki czerstwej bułki. Drugie to knedliki ziemniaczane, co jak łatwo się domyślić po nazwie są zrobione z ziemniaków i podawane są często np. do kaczki. Ostatnie to knedliki karlowarskie, które robi się z bułek z dodatkiem jajka, masła i zielonej pietruszki.Knedliki sprawdzają się idealnie do wszelkiego rodzaju mięs i gulaszy, a w towarzystwie svickovej są po prostu idealne.

Jeżeli chcecie spróbować je zrobić w domu to zajrzyjcie koniecznie do tekstu „przepis na knedliki” gdzie znajdziecie recepturę wykonania ziemniaczanych i bułczanych oraz do przepisu na knedliki karlowarskie.

Składniki

Do zrobienia knedlików z jagodami nie potrzebujecie żadnych nietypowych składników. Porcja wystarcza na zrobienie około dwunastu, sporych knedlików. Potrzebne Wam będą:

  • pół litra mleka (nie zimne)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki
  • 600 g jagód
  • 1 jajko
  • 55 g cukru
  • 100 g twarogu (twardy)
  • 100 g masła
  • cukier puder śmietana
  • szczypta soli

Knedliki z jagodami – przepis

Zaczynamy od rozdrobnienia drożdży i wymieszania ich z połową łyżeczki cukru w ciepłym mleku. Odkładamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy tak powstałą mieszankę do mąki i jaka. Wsypujemy szczyptę soli i wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie nie klejące. Należy wtedy odstawić je do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.

W międzyczasie mieszamy 400 g jagód z 10 łyżeczkami (50 g) gramami cukru pudru i odstawiamy. wyrośnięte ciasto wałkujemy do około 1 cm grubości i wycinamy z niego kwadraty. Do każdego z nich nakładamy jagód i sklejamy. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pamiętajcie, żeby dobrze je skleić bo inaczej część nadzienia wycieknie.

Podczas. gdy nasze knedliki rosną, gotujemy w garnku wodę z odrobiną soli. W zależności od rozmiaru garnka dodajemy po 2-3 sztuki i gotujemy pod przykryciem kilka minut (5-7). Knedliki podczas gotowania jeszcze urosną. Po wyjęciu z garnka nakłuwamy knedliki widelce i wkładamy do miski z odrobiną masła, które zapobiegnie ich sklejeniu.

Knedliki podajemy na talerzu z tartym twarogiem, jagodami (z pozostałej części zróbcie sos – wystarczy podgrzać je mocno. garnku lub mikrofalówce a puszczą sos), cukrem pudrem, roztopionym masłem i śmietaną!

Czy knedliki z jagodami są smaczne?

Takie knedliki z jagodami smakują wybornie! To od Was zależy jak dużo nadzienia dacie do środka i jakiej wielkości knedliki będą. Nie przejmujcie się, jeżeli nie będą okrągłe albo każdy z nich będzie miał innych kształt – mają przede wszystkim smakować.

Na pewno danie to smakuje najlepiej gdzieś na górskim szlaku w Republice Czeskiej, ale i w domowej wersji potrafi obudzić wspomnienia i być miłą obiadową odmianą.

PS Ja w Czechach zastanawiałem się długo co to za ser i uzyskałem informację, że jest to twaróg tylko po prostu twardy. Jeżeli nie znajdziecie wystarczająco twardego białego sera (ja kupiłem chudy) to możecie zamrozić go lekko i wtedy utrzeć na tarce o grubych ząbkach – zadziała podobnie.