Udostępnij
Co charakteryzuje dania zimowe? Najlepiej, żeby były gęste i rozgrzewające. Pomimo, ż w kraju z którego pochodzi rozgrzewać z powodu śniegu nie trzeba się za często to chili con carne w naszych warunkach zimowych sprawdzi się doskonale. Pomimo, że pochodzi z kuchni meksykańskiej i z taką nam się kojarzy to najbardziej popularne jest w kuchni amerykańskiej.
Chili con carne może być idealny nadzieniem do tortilli, ale nada się także doskonale jako sos do innych dań. Może być ono także czymś w rodzaju gęstej zupy. Przepis, który przygotowaliśmy daje nam w efekcie właśnie gęstą zupę, która nada się idealnie na rozgrzanie. Możecie podawać ją ze świeżym pieczywem, tortillami lub samą. Swoją drogą „con carne” znaczy z mięsem, a oprócz niego możecie się spotkać z chili con pesce (z rybą) lub chili con pollo (z kurczakiem).
Do zrobienia potrawy będziecie potrzebować:
- 600 g mielonej wieprzowiny (oryginalnie może to być też wołowina)
- 3 puszki pomidorów bez skórek w kawałkach
- puszka fasoli czerwonej
- pół czerwonej cebuli
- pół białej cebuli
- puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona (słodka)
- 1 papryczka jalapeno
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Zaczynamy od posiekania obu rodzajów cebuli w drobną kostkę i podsmażenia ich na oliwie. Dodajemy przyprawy, a następnie mięso.Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pozostałe składniki (fasolę i kukurydzę z puszki należy odsączyć przed dodaniem). Gotujemy około 20 minut na małym gazie. Mieszamy co jakiś czas. Podobno chili con carne działa podobnie jak bigos – smakuje lepiej następnego dnia. Jeżeli chcecie użyć dania do nadziania tortilli to użyjcie mniejszej ilości pomidorów i dłużej odparowujcie sos.
Jeżeli nie chcecie, aby danie było za ostre do wyjmijcie z jalapeno nasiona. Polecam również krojenie jej w rękawiczkach jednorazowych (chyba, że będziecie pamiętać żeby nie dotknąć oka lub nosa po krojeniu :)).
Czas przygotowania to około 1 h, a porcja starcza na ok. 10 małych porcji. Ja zjadłem moje z oliwkowymi bułkami pokrojonymi na niewielkie kromki.