Wiecie, że mając podstawowe składniki możecie wyczarować całkiem ciekawe dania. Mając pierś z kurczaka, ziemniaki i coś zielonego na myśl przychodzą klasyki. Gotowane ziemniaki, kotlecik z piersi i prosta sałatka. Mi z tego zestawu składników udało się zrobić coś innego. Nie wymaga to ogromnego wysiłku, a efektem możemy zaskoczyć siebie i gości.

Składnikami podstawowymi dzisiejszego obiadu są 2 filety z kurczaka, 3 duże ziemniaki i rukola.

Wśród składników dodatkowych, potrzebnych do przyrządzenia obiadu znajdują się:

  • pomidory śliwkowe
  • ocet winny lub balsamiczny
  • wiórki kokosowe
  • orzechy ziemne niesolone
  • czarnuszka
  • oliwa
  • rozmaryn
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • zielone tabasco
  • olej aromatyzowany cytrynowy (można użyć normalnego i skórki cytrynowej)

Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. Nastawiamy wodę i gotujemy dbając o to, żeby nie były do końca miękkie. Następnie odlewamy wodę i dodajemy oliwy i ziół prowansalskich. Podsmażamy kilka minut. W międzyczasie filety z kurczaka kroimy najpierw wzdłuż (na 3 części), a następnie na cienkie i długie paski. Przekładamy je do miski, do której dodajemy olej smakowy (cytrynowy), czarnuszkę, wiórki kokosowe (wcześniej lekko uprażone) i posiekane orzeszki ziemne. Doprawiamy do  smaku solą, pieprzem i zielonym tabasco. Smażymy do momentu, aż kurczak zacznie nabierać lekko brązowego koloru.

Pozostaje nam do zrobienia coś zdrowego. Liście rukoli płukamy i skrapiamy lekko oliwą, a następnie octem winnym lub balsamicznym. Najlepiej się do tego sprawdza taki do rozpylania (butelka z końcówką do psikania). Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Danie nie jest skomplikowane, a może wprowadzić jakąś odmianę na to co jemy często. Polecam 🙂

kurczak kurczak kurczak