Jedni bób uwielbiają, a inni szczezre nienawidzą. Ja należę do tej pierwszej grupu więc dzisiaj czeka na Was przepis na risotto z bobem i kurczakiem.

Świeży bób jest produktem sezonowym, którego występowanie przypada na miesiące wakacyjne. Teoretycznie przez cały rok możemy kupić mrożony, ale ten letni ma najwiecej charakteru.

Do zrobienia risotto potrzebujecie:

  • -szklanka ryżu do risotto
  • -pół szklanki wina białego wytrawnego
  • -pół litra bulionu warzywnego
  • -2 piersi z kurczaka
  • -3/4 kg bobu (przed obraniem)
  • -mała cebula
  • -3 ząbki czosnku
  • -tymianek
  • -ser grana padano (lub inny twardy)
  • -100 g masła
  • -sól
  • -pieprz

Zanim zaczniecie przygotowywać ryż ugotujcie bób, a po jego ostygnięciu obierzcie go ze skórek. Pilnujcie, aby bób był aldente. Będzie łatwiejszy w obieraniu, a pod koniec przygotowywania dojdzie jeszcze z ryżem. Wcześniej należy przygotować także kurczaka. Filet kroimy w kostkę, doprawiamy ziołami i smażymy.

Na patelni do masła (łyżka) dodajemy czosnku  i posiekanej cebulki. Po 2-3 minutach dodajemy ryż.  Czekamy kolejne 2 minuty i dolewamy wino. Czekamy, aż ryż je wypije. Jak już to robi dodajemy bulion warzywny. Nie wlewajcie go na raz. Podzielcie go na kilka części i wlewajcie stopniowo czekając, aż ryż go wypije. Pod koniec dodajcie także masło.

Przed ostatnią porcją bulionu dodajemy przesmażonego kurczaka i bób. Dodajemy kolejną porcje bulionu. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy ser. Mieszamy delikatnie i nakładamy na talerze. Risotto ozdobić można świeżym tymiankiem lub zieloną cebulką, która nada daniu trochę ostrości.

Jeżeli lubicie możecie dodać na wierzch przed podaniem także odrobinę pokruszonych płatków chilli. Risotto z bobem i kurczakiem to ciekawy sposób na wykorzystanie bobu i doskonały pomysł na smaczny, sezonowy obiad!

Smacznego! 🙂

Risotto z bobem i kurczakiem Risotto z bobem i kurczakiem