Udostępnij
Przypadkiem (a może to przeznaczenie) trafiłem ostatnio w sklepie na świeżego suma afrykańskiego. W związku z dobrą ceną i ciekawym wyglądem postanowiłem zaryzykować i przyrządzić z niego coś ciekawego. Ważył prawie 2 kilogramy. Powstała z niego rewelacyjna zupa rybna.
Składniki
- sum (po odcięciu głowy, płetw, wyjęciu kręgosłupa i zdjęciu skóry to ok. 1 kg mięsa)
- 3 łodygi selera naciowego
- soczewica w puszce
- pomidory w puszcze (najlepiej krojone bez skórki)
- puszka mleczka kokosowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- łyżka curry (my użyliśmy przyprawy fish curry masala)
- sól, pieprz
Zupa rybna – przepis
Zaczynamy oczywiście od przygotowania ryby. Jeżeli nie macie doświadczenia w filetowaniu, może lepiej zastanowić się nad kupieniem gotowego fileta:) Jeżeli jednak jesteście odważni, to spróbujcie oddzielić to, co jadalne, od tego, co nie do końca w zupie powinno się znaleźć. Na tych właśnie resztkach ugotowaliśmy bulion, który później trafił do zupy, aby wzmocnić jej smak. Mięso pokrojone w kawałki na razie odłóżcie na bok.
W garnku rozgrzejcie 3-4 łyżki oliwy i wrzućcie do niej pokrojoną cebulę i czosnek. Krótko podsmażcie i dodajcie pokrojone (według uznania) marchewkę i selera. Ja wychodzę z założenia, że warzywa powinniśmy kroić w takie kształty i kawałki, jakie mamy ochotę później jeść, więc nie ma znaczenia, czy będą to paseczki, kratka, czy półksiężyce :)
Wszystko chwilę podsmażamy i dodajemy soczewicę i pomidory. Dolewamy szklankę wywaru z resztek ryby (albo, w przypadku pójścia na łatwiznę , wody) i gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy rybę i przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotujemy, aż ryba będzie dobra i dodajemy mleczko kokosowe. Po zagotowaniu danie jest gotowe:) Pyszne i sycące – smacznego!