Sycące dania jednogarnkowe są idealne, kiedy chcemy ugotować obiad szybko i prosto. Używamy niewielu naczyń, a wszystkie składniki bez większych przygotowań dodajemy do garnka. Zupa z soczewicy i batatów, poza tym, że jest prosta w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wspaniale i wygląda pięknie, dzięki swoim kolorom. Uwaga – zupa jest też zdrowa! 🙂

SKŁADNIKI

  • soczewica – 1 szkl.
  • batat – 1 szt.
  • pomidory krojone – 1 puszka
  • cebula – 1 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • czosnek – 3-4- ząbki
  • szpinak – ok. 200 g
  • kolendra świeża – 2 łyżki posiekanej
  • imbir świeży starty – 1 łyżka
  • bulion warzywny – 1 l
  • curry – 2 łyżeczki
  • kolendra ziarna – pół łyżeczki
  • kminek – 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
  • sól – 2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony – 1/4 łyżeczka
  • papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
  • 3 łyżki oleju

Przepis

Świetne w tym daniu jest to, że proporcje składników zależą tak naprawdę od Was – jeżeli jakiś produkt czy przyprawę lubicie bardziej, to dajcie go więcej. Możecie dodać też inne składniki, jak np. czerwoną paprykę – będzie się idealnie komponowała w zupie. Jeżeli chodzi o soczewicę, to my użyliśmy czerwonej suszonej. Szpinak może być zarówno świeży, jak i mrożony – to już zależy od Was.

Zaczynamy od zmieszania wszystkich przypraw w moździerzu. W dużym naczyniu rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchewkę. Smażymy chwilę, dolewamy trochę bulionu i dusimy kilka minut. Dodajemy starty imbir i wyciśnięty czosnek oraz wymieszane przyprawy. Dodajemy pomidory i zalewamy wszystko bulionem.

Soczewicę dokładnie, kilkukrotnie płuczemy i dodajemy do gotującego się bulionu. Batata obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Dodajemy do zupy. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut (aż soczewica i ziemniaki będą miękkie).

Na koniec dodajemy szpinak i świeżą kolendrę. Chwilę gotujemy i gotowe!

Zupa z soczewicy jest aromatyczna, wygląda pięknie i jest zdrowa i sycąca – czy można chcieć czegoś więcej? 🙂

Smacznego 🙂