Tażin jest nazwą dla dwóch rzeczy. Jedna to naczynie do przygotowywania potrawy (ceramiczne z pokrywą w kształcie stożka). Druga natomiast to nazwa samego dania. Aby zrobić tażin potrzebne są zasadniczo dwie rzeczy – naczynie i przyprawy. To co dodamy oprócz tego zależy od naszej kreatywności lub aktualnej potrzeby smakowej 🙂

tajin

Mięsno-warzywny tażin

Do naczynia wkładamy surowe składniki warstwami. Warzywa, przyprawy (Ras el hanout), mięso (baranina, wołowina, kurczak). Dla tażinowych fanatyków niedozwolone jest używanie piersi z kurczaka (bo nie wypada). Jeżeli kurczak to skrzydełka, udka i podudzia. Składnikiem dającym ciekawy akcent smakowy są także kiszone cytryny, które można zrobić samemu w domu. Zaletą tego typu naczynia jest to, że składniki duszą się równomiernie bez potrzeby mieszania. Nasza rola kończy się na ułożeniu warstwami i pilnowaniu. Po przygotowaniu można jeść z kuskusem.

P4045722

Na straganie w Tunezji – tażiny

Jeżeli chcielibyście takie naczynie to najłatwiej je kupić w krajach arabskich 🙂 W Tunezji, Egipcie i Maroku. Ważne aby przy zakupie spytać czy danego naczynia można używać na kuchence gazowe. Wiele z prezentowanych w sklepikach naczyń służy tylko do celów dekoracyjnych lub do pieców. Ci, którzy w najbliższych dniach nie wybierają się do żadnego arabskiego kraju mogą udać się do sklepu… Ikea, która wprowadziła niedawno do oferty naczynia tego typu 🙂