Udostępnij
Ile stron tyle przepisów na kurczaka Gong bao. A i ja sam spotkałem się z różnymi wariacjami w chińskich knajpkach to zrobiłem swoją :)
Od przepisu najczęściej powtarzającego się na stronach różniła się dodaniem papryki. Od początku.
Składniki:
2 piersi kurze pokrojone w kostkę, 3 ząbki czosnku, kawałek imbiru (2-3 cm), 3-5 cebulek młodych, 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych, 1 garstka świeżej czerwonej chili bez pestek (suszona w kawałkach też dała efekt :)), ½ łyżeczki czerwonego pieprzu syczuańskiego, ½ szklanki pokruszonych orzechów arachidowych (niesolonych), mała papryka zielona i żółta
Marynata do mięsa:
½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego, 2½ łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżka stołowa wody
Składniki sosu:
3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, 3 łyżeczki octu jabłkowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżka wody
Do dzieła :)
Marynujemy kurczaka w międzyczasie prażąc orzechy arachidowe. Kroimy cebulę, czosnek, imbir i chilli. W naczyniu mieszamy składniki na sos. Smażymy kurczaka. Dodajemy do niego chilli, czosnek, cebulę i imbir. Po chwili dodałem paprykę żółtą i zieloną pokrojoną w paski.Jak kurczak będzie gotowy dodać sos i orzechy i smażyć do połączenia się składników. Jak to chińskie danie – jemy z ryżem :)