Udostępnij
Kulinarnie Włochy kojarzą się najczęściej z pizzą i makaronami. Jeżeli zagłębimy się w temat przyjdą pewnie do głowy trufle, wino i sery. Kuchnia włoska jest jednak o wiele bogatsza. Oprócz kuchni Włochy posiadają też szeroki wybór alkoholi. Jedne mi bardzo smakują, a inne próbowałem, i nie zostałem ich entuzjastą.
Trunkiem, który Wam dzisiaj przedstawię jest grappa. Zanim o tym czym jest napiszę skąd pochodzi. W rejonie Veneto w północnych Włoszech znajduje się miejscowość Bassano del Grappa. Miasteczko to położone jest u podnóży wysokich gór. Z praktycznie każdej części miasta możemy podziwiać góry. Wystarczy pojechać kilka kilometrów za miasto i krążąc asfaltowymi serpentynami wjeżdżamy kilkaset metrów wyżej. Rozpościera się stamtąd panorama okolicy na kilkadziesiąt kilometrów. Pomimo sporej odległości w nocy dostrzec można światła Wenecji. Miejsce to jest też znane w świecie lotniarzy.
Wróćmy jednak do Bassano del Grappa. Nie jest to miast duże, ale ma swój wyjątkowy urok. Znane jest w świecie z drewnianego mostu łączącego dwie strony rzeki Brenta. Most ten jest miejscem spotkań i wydarzeń kulturalnych lokalnych mieszkańców.
Bassano del Grappa znane jest także właśnie z produkcji grappy. Znajduje się tu także muzeum tego trunku. Sama grappa jest destylatem z wytłoczyn winogron. Brzmi dziwnie, ale chodzi o to, że z winogron, które zostały już użyte do produkcji wina powstaje alkohol. Nie ma on smaku, ani zapachu owoców, z których powstał. Przypomina bardziej mocną wódkę lub bimber. Ma ona minimum 37,5% alkoholu chociaż zdarzają się i 60 procentowe. Grappa jest przezroczysta chociaż niektóre odmiany są postarzane w beczkach i wtedy nabierają złotej barwy. Pije się ją samą lub tak jak to zaobserwowaliśmy dolewając do kawy na zakońćzenie obiadu, kolacji lub większego posiłku. Nie jest to smak, za którym zatęsknię. Region ten ma inne, ciekawsze alkohole, o których w kolejnych wpisach.
Grappę można tam kupić w każdym sklepie
Aparatura w muzeum
Sklep muzealny
Destylarnia
Bassano del Grappa – widok z mostu