Udostępnij
Przepisów na tę zupę możecie znaleźć mnóstwo. Różnią się ilością cebuli, są opcje z pietruszką, z oregano lub tymiankiem, z passatą pomidorową lub bez, widzieliśmy też taką ze śmietaną. Dziś zupa pomidorowo-cebulowa w naszym wydaniu, a z dobrego źródła wiemy, że przypomina to oryginalne ;)
Dlaczego zdecydowaliśmy się przygotować taką zupę? Odpowiedź jest prosta! Lubimy gotować, a jeszcze bardziej lubimy jeść :) Kiedy mamy gości, to zawsze staramy się przygotować coś dobrego. Tym razem, po powrocie z kilkumiesięcznego pobytu na Maderze, odwiedzili nas Karol, Ola i Gaja z Busem przez Świat. Zupa, o której czytacie, często pojawiała się w ich relacjach, wiec postanowiliśmy spróbować ją odtworzyć! :)
Zupa pomidorowo-cebulowa – składniki:
- pomidory malinowe – 6 szt.
- cebula – 5 szt.
- czosnek – 4 ząbki
- passata pomidorowa – 500 ml
- bulion warzywny – 500 ml
- oliwa – 3 łyżki
- sól
- liść laurowy – 2 szt. (nasz był świeży z drzewka, ale może być też suszony)
- cząber – niewielka gałązka (też użyliśmy świeżego, ale może być suszony :) )
- pietruszka – pęczek
- jajko – 4 szt.
Przepis
Zaczynamy od zalania pomidorów wrzątkiem i obraniem ich ze skórki. Kroimy je w kostkę. Następnie kroimy cebulę – my tym razem pokroiliśmy ją też w kostkę, ale przy następnej okazji wypróbujemy cienkie „pióra” i taką opcję też Wam proponujemy. Cebulę podsmażamy chwilę na oliwie i dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Dodajemy pomidory, passatę i bulion, liście laurowe i cząber – całość gotujemy około 20-30 minut. Pod koniec gotowania solimy do smaku.
Danie podajemy z posiekaną pietruszką i jajkiem usmażonym na patelni. Prawda, że proste i szybkie? A efekt rewelacyjny. Można się spotkać z opinią, że jest to zupa rozgrzewająca, ale nie zgodzę się z tym – świeżość pomidorów i ziół sprawia, że moim zdaniem zupa pomidorowo-cebulowa jest idealna i na lato :) Przekonajcie się sami :)
Smacznego :)
Jeżeli tak jak my lubicie zupy to spróbujcie także naszych innych propozycji. Na stronie czekają na Was przepisy m.in. na czeską zupę czosnkową, krem z kukurydzy czy zupę z soczewicy i batatów.