Wśród moich ulubionych zup to właśnie krem z kukurydzy zajmuje wysokie miejsce. Wiele jej wersji powstało w mojej kuchni, ale ta, którą Wam przedstawię jest jedną z lepszych – krem z kukurydzy. Do dzieła! 🙂

Dlaczego lubię krem z kukurydzy? Powodów jest kilka. Pierwszym z nich jest sam smak kukurydzy. Słodki, ale dobrze pasujący do wielu dodatków i uzupełniający swoje przeciwieństwa. Drugim jest konsystencja, którą zawsze staram się zachować – kremowa, ale z wyczuwalnymi kawałkami kukurydzy. Trzecim powodem jest prostota przygotowania niezależnie od tego czy akurat jest sezon na kukurydzę czy też nie.

Składniki

  • udko z kurczaka
  • dwie marchewki
  • mała, biała pietruszka
  • dwie puszki kukurydzy
  • pistacje
  • ser haloumi
  • pieprz
  • sól
  • chilli

Krem z kukurydzy – przepis

Zaczynamy od przygotowania wywaru warzywno-drobiowego. Do garnka z wodą dodajemy kurczaka i warzywa. Kiedy będzie on gotowy wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy kukurydzę i gotujemy. Po kilku minutach blendujemy całość. Wracamy z garnkiem na kuchenkę i jeszcze trochę redukujemy do uzyskania konsystencji kremu. W międzyczasie prażymy na patelni posiekane pistacje i grillujemy pokrojony w kostkę ser haloumi. Pod koniec gotowania zupy dodajemy sól i pieprz.

Zupę przelewamy do naczynia delikatnie dodajemy ser haloumi, posypujemy pistacjami i odrobiną chilli. Zupa jest co tu dużo mówić bardzo smaczne, ale i sycąca.

Krem z kukurydzy to zupa, którą możecie przygotować tak, jak lubicie! Jeżeli macie ochotę na ostrzejsze, rozgrzewające danie – dodajcie chilli czy imbiru. Jeżeli natomiast marzy Wam się delikatna, lekko słodka zupa, to odrobina mleczka kokosowego nada jej charakteru. Podobnie sprawa ma się z dodatkami do niej. Smakuje wybornie solo, ale z dodatkiem orzechów, naciosów czy popcornu nabiera nowych nut smakowych i konsystencji!

Smacznego! 🙂