Udostępnij
Można je traktować jako polski odpowiednik pizzy, ale na pewno jest to baza idealna do wielu dań. Dzisiaj zaproponuję Wam szybki, zdrowy i smaczny obiad. Połączenie kilku smaków w jedną idealną całość. Czas na podpłomyki.
O samych podpłomykach pisałem już kiedyś tutaj. Obiad, który Wam zaproponuję ma wiele zalet, ale najważniejsze z nich to:
- czas (przygotowanie całości zajmie Wam około 15-20 minut)
- zdrowie (jeżeli wybierzecie dobre dodatki to składa się on z samych naturalnych produktów)
- cena (same podpłomyki są kosztem niewielkim, to od Was i waszych decyzji co do dodatków zależy cena)
- smak (rewelacja :))
Do stworzenia obiadu potrzebujecie:
Podpłomyki
-mąka i woda (ilość w zależności od apetytu, mieszacie oba te składniki aby uzyskać ciasto, które nadaje się do rozwałkowania)
-łyżka oliwy
-sól, zioła prowansalskie ( lub inne przyprawy)
Na wierzchu:
-mozzarella
-rukola
-pomidory
-glazura balsamiczna
-oliwa z chilli
-sól morska
Zaczynamy od podpłomyków. Mieszamy mąkę z wodą, przyprawami i oliwą. Z ciasta formujemy kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki (rozmiar i grubość naleśnika). Smażymy na patelni (generalnie bez tłuszczu, ale przed pierwszym możecie ją lekko posmarować oliwą). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik (najlepiej tylko na górnej grzałce lub funkcji opiekania). Podpłomyki układamy na papierze do pieczenia i posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. Wsuwamy do piekarnika i czekamy, aż ser się rozpuści. Wyciągamy dodajemy rukolą i pokrojonego w kostkę pomidora. Skrapiamy glazurą balsamiczną i oliwą z chilli (idealnie się sprawdza taka w aerozolu). Posypujemy solą morską i zjadamy. Wrażenia gwarantowane ;)
Smacznego :)
Tak wygląda sam podpłomyk podczas smażenia :)