Szukając pomysłu na przekąskę wielokrotnie pojawiały się czipsy z jarmużu. W sumie jarmuż też z tego jest znany, że nie traci kształtu i niewiele z koloru podczas obróbki termicznej.

W większości przepisów pojawiał się już wspomniany jarmuż, oliwa i przyprawy (najczęściej pieprz i sól). Jak to najczęściej ze mną bywa postanowiłem wykorzystać resztę jarmużu, który czekał na mnie w lodówce i przepis na czipsy z jarmużu trochę podkręcić.

Do zrobienia czipsów potrzebne są:

  • jarmuż (spróbujcie go “wyfiletować” wycinając główną łodygę z każdego liścia)
  • oliwa (ja oprócz zwykłej dodałem kilka kropli truflowej)
  • sos sojowy (około łyżki)
  • tabasco (kilka kropli)
  • sezam
  • sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi

Umyty i pokrojony jarmuż wkładamy do miski. Dodajemy resztę składników (oprócz sezamu). Mieszamy i wysypujemy na papier do pieczenia. Posypujemy sezamem. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni. Jarmuż jest gotowy gdy niektóre z liści zaczną brązowieć, a pozostałe będą chrupkie.

Idealna przekąska pasująca nawet do piwa. Duża możliwość wariacji smakowych. Pamiętajcie jednak o przyprawach, chyba że lubicie smak pieczonej kapusty 🙂 Czipsy z jarmużu polecają się na imprezę! 🙂

czipsy jarmuż czipsy jarmuż
czipsy jarmuż