Minęły już czasy, kiedy przekąską na spotkanie były słone paluszki lub orzeszki. Dzisiaj możemy kupić lub zrobić bardzo wiele smacznych i zdrowych przysmaków. Przed wami chrupiąca ciecierzyca z zatarem, która umili każde spotkanie!

Ciecierzyca

Ciecierzyca wróciła do łask. Od kilku lat mocno obecna jest znowu w naszych kuchniach, a kojarzy się glównie z daniami wegetariańskimi. To właśnie z niej przygotowywany jest hummus czy falafele. Ciecierzyca pochodzi z zachodniej Azji i nie rośnie dziko – jest tylko rośliną uprawną. Nadaje się idealnie na przekąski. Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka.

Przekąska

Do wykonania tej prostej przekąski potrzebujecie ciecierzycę (gotowaną lub z puszki), przyprawę zatar lub jej składniki, o których za chwilę, oliwę, sól. Jeżeli zdecydujecie się samo gotować ciecierzycę to pamiętajcie o wcześniejszym namoczeniu. Jeżeli wybraliście tę z puszki to odsączcie ją. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy ciecierzycę, którą delikatnie skrapiamy oliwą. I teraz mamy dwie możliwości. Albo najpierw podpiekamy samą ciecierzycę albo robimy tak jak ja czyli od razu na oliwę sypiemy przyprawy i mieszamy. Pieczemy około 25-30 minut. Co jakiś czas warto sprawdzić czy ciecierzyca jest już chrupiąca, a nie jest twarda jak kamień. Ja co około 10 minut ruszałem blachą, żeby się równomiernie opiekła. Najlepsza jest na ciepło, ale bez problemu można również ją zjeść później.

Jeżeli chodzi o zatar to jest to mieszanka przypraw pochodząca z krajów arabskich, a w jej składzie znajdziecie sezam, sumak, i zielone zioła takie jak tymianek, majeranek czy oregano. Jeżeli nie macie akurat go pod ręką to w tej przekąsce sprawdzą się również inne mieszanki. Podobno również jest całkiem ciekawa w wersji na słodko! 🙂

Smacznego! 🙂

chrupiąca ciecierzyca z zatarem chrupiąca ciecierzyca z zatarem