Kulajda to jedna z trzech zup, które mi kojarzą się z kuchnią czeską! Jest sycąca, nieco zaskakująca w smaku i wyjątkowo prosta do zrobienia! Idealnie sprawdzi się na jesienne czy zimowe dni, ale i w pozostałą część roku doda sił po wzmożonym wysiłku.

Większość z Was pewnie kojarzy kuchnię czeską z zupą czosnkową. Nie ma co się dziwić, możecie zjeść ją w wielu miejscach, a ilość wariacji jest zaskakująca. Drugą zupą dla mnie jest Kyselo. O tej karkonoskiej zupie dowiecie się więcej z tekstu o ciekawej książce kucharskiej. Kulajda zamyka tą pierwszą trójkę. Oczywiście zup w Czechach jest dużo więcej i są one popularne tak jak w Polsce. Znajdziecie gulaszową, wywar z wątróbkowymi kluseczkami, soczewicową i wiele innych.

Kulajda nie jest zupą trudną do zrobienia, a na jej przygotowanie potrzebujecie około 45 minut. Zupa ta pojawia się często jesienią, bo jednym z jej składników są grzyby. Oczywiście możecie użyć mrożonych lub suszonych, ale ze świeżych smakuje najlepiej. U nas w zupie znalazły się prawdziwki, ale podgrzybki czy maślaki też się sprawdzą, a w razie czego kurka czy nawet pieczarki powinna też dać radę.

Porcja, na którą jest przepis, wystarczy na około 6 porcji.

Składniki

  • pół kilograma obranych ziemniaków
  • 100 g masła
  • 40 g mąki
  • 1,1 l wody
  • szklanka grzybów (jeżeli używacie suszonych to namoczcie je wcześniej przez co najmniej godzinę)
  • sól
  • pieprz
  • sól
  • 200 ml śmietany (ja użyłem 18%)
  • 25 g cukru
  • 30 ml octu
  • 4 łyżki siekanego koperku

Żeby zrobić jajka w koszulkach potrzebujecie około litra wody, 4 łyżki octu i odpowiednią do porcji ilość jajek.

Kulajda – przepis

Zaczynamy od roztopienia w garnku 70 masła i wymieszania go z mąką. Stale mieszajcie, aby powstała zasmażka była gładka i się nie przypaliła. Po około 2-3 minutach dolewamy 1,1 litra zimnej wody i ziemniaki pokrojone w niewielką (około 1-2 cm) kostkę. Dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy tak około 5-6 minut.

W międzyczasie grzyby kroimy na kawałki i smażymy na pozostałej ilości masła na patelni. Doprawiamy je solą i pieprzem i dodajemy do reszty składników. Gotujemy przez około 10 minut.

W osobnej misce mieszamy śmietanę z cukrem i octem. Wlewamy do niej Kika łyżek gorącej zupy, aby „zahartować” śmietanę i się nie zważyła. o dokładnym wymieszaniu dokładamy do zupy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmujemy z kuchenki, dodajemy sól, pieprz i posiekany koperek.

Brakuje nam jeszcze jajka. Możecie do kulajdy użyć także jajka sadzonego, jeżeli jajko w koszulce Was przeraża. Pozwolę sobie jednak zrobić dla Was szybką instrukcję jak je zrobić. Wystarczy zagotować w garnku wodę i dodać ocet. Następnie wybijamy jajka do miseczek – każde do osobnej. W garnku za pomocą łyżki mieszamy tworząc „wir”. Delikatnie wlewamy jajko do garnka. Jego kształt możecie poprawić za pomocą łyżki lub widelca, delikatnie formując. Gotujemy 2-3 minuty, a następnie wyjmujemy za pomocą sitka lub łyżki z dziurkami. Możemy na chwilę włożyć do zimnej wody, a następnie do nalanej do talerzy zupy. Na wierzchu posypujemy koperkiem i zajadamy!

Warto przygotować?

Kulajda to zupa, która kojarzy mi się z Czechami bardzo mocno. Znajdziecie wiele jej wersji i każda z nich pomimo, że będą różnić się od siebie będzie ciekawa. Kulajda zaskakuje smakiem, z jednej strony czujecie śmietanę, z drugiej grzyby, a z trzeciej lekko słodki i octowy smak – na pewno nie każdemu przypasuje, ale warto jej spróbować!

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska to ważny element podczas zwiedzania kraju naszych sąsiadów. Pamiętajcie, aby będąc w Republice Czeskiej spróbować lokalnych smaków. Zupa czosnkowa, gulasz z knedlikami, svickova na smetane, smażony ser, marynowany hermelin, utopence, to dopiero początek!

Nie zapomnijcie o czeskim piwie, Kofoli i morawskich winach. Praskie stare miasto, schronisko w Karkonoszach czy mała winnica gdzieś na południu – wszędzie będzie smakowało inaczej!