Podróżując smakuję, a smakując podróżuję w różne zakątki świata. Poznając Czechy, o których już coś wiem, zawsze szukam (co może w czeskim nie jest do końca na miejscu ;)) lokalnych smaków. Podczas wizyty na Masopuście na Morawach z niecierpliwością czekałem aby poznać ciasto, które posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne, a nazywa się Frgal.

Chronione Oznaczenie Geograficzne

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) zostało wprowadzone przez Komisję Europejską w 1992 roku. Aby je otrzymać produkt musi spełniać określone wymogi:

  • pochodzi z określonego miejsca, regionu lub kraju;
  • jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna w głównej mierze wynika z tego pochodzenia geograficznego;
  • przynajmniej jeden etap produkcji odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym.

Czeskie produkty z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym

  • Českobudějovické pivo
  • Budějovický měšťanský var
  • Budějovické pivo
  • Štramberské uši (tekst o uszach)
  • Karlovarský suchar
  • Hořické trubičky
  • Lomnické suchary
  • Třeboňský kapr
  • Pardubický perník (tekst o Pardubicach)
  • Chodské pivo
  • České pivo (tekst o czeskim piwie)
  • Znojemské pivo

  • Mariánskolázeňské oplatky
  • Brněnské pivo, Starobrněnské pivo
  • Březnický ležák
  • Černá Hora
  • Jihočeská Niva
  • Jihočeská Zlatá Niva
  • Olomoucké tvarůžky (tekst o ich muzeum)
  • Karlovarské trojhránky
  • Karlovarské oplatky (tekst o Karlowych Warach)
  • Chelčicko — Lhenické ovoce
  • Valašský frgál

Frgal

Wróćmy jednak do wypieku, o którym mowa. Frgal znalazł się na tej liście w 2006 roku. Jest to ciasto drożdżowe o średnicy około 32 centymetrów i wadze około 600-700 gramów. Prawie połowę ciasta stanowi nadzienie. Mogą to być gruszki, ser, mak, powidła śliwkowe, jabłka, morele lub inne owoce oraz orzechy. Dokument unijny daje możliwość, aby frgal był także z kapustą (kiszoną lub świeżą) oraz z marchewką. Na wierzchu mogą być one posypane kruszonką, cynamonem lub cukrem.

Kupuje się je na kawałki, połówki lub w całości. Ta ostatnia wersja sprzedawana jest najczęściej w pudełkach, takich jak na pizzę. Niektórzy wytwórcy pakują po “trójkącie” z różnych smaków, aby można było spróbować różnych opcji!

Frgal w całości kosztuje około 100-130 Koron czeskich, ale możecie kupić połowę lub kawałki (najczęściej kroi się go na osiem części).

My zdecydowaliśmy się na cztery smaki – morela, truskawka, orzechy i śliwki – trudno teraz wyłonić mojego faworyta! Była to idealna przekąska podczas zwiedzania – słodka i smaczna. Gdyby porównać Frgal do czegoś co znamy to była by to słodka bułka, którą znam z dzieciństwa, ale zdecydowanie większa i z ciekawszymi nadzieniami.

Ciekawostką jest fakt, że jedna z piekarni (w Palačovie) posiada specjalny automat do sprzedaży tego specjału (działa 24 godziny na dobę)! Frgal z automatu sprzedażowego jest co prawda 2 centymetry mniejszy, ale oprócz tego jest to pełnowartościowy produkt!

Frgal Frgal Frgal Frgal Frgal Frgal