Można je traktować jako polski odpowiednik pizzy, ale na pewno jest to baza idealna do wielu dań. Dzisiaj zaproponuję Wam szybki, zdrowy i smaczny obiad. Połączenie kilku smaków w jedną idealną całość. Czas na podpłomyki.

O samych podpłomykach pisałem już kiedyś tutaj. Obiad, który Wam zaproponuję ma wiele zalet, ale najważniejsze z nich to:

  • czas (przygotowanie całości zajmie Wam około 15-20 minut)
  • zdrowie (jeżeli wybierzecie dobre dodatki to składa się on z samych naturalnych produktów)
  • cena (same podpłomyki są kosztem niewielkim, to od Was i waszych decyzji co do dodatków zależy cena)
  • smak (rewelacja :))

Do stworzenia obiadu potrzebujecie:

Podpłomyki

-mąka i woda (ilość w zależności od apetytu, mieszacie oba te składniki aby uzyskać ciasto, które nadaje się do rozwałkowania)

-łyżka oliwy

-sól, zioła prowansalskie ( lub inne przyprawy)

Na wierzchu:

-mozzarella

-rukola

-pomidory

-glazura balsamiczna

-oliwa z chilli

-sól morska

Zaczynamy od podpłomyków. Mieszamy mąkę z wodą, przyprawami i oliwą. Z ciasta formujemy kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki (rozmiar i grubość naleśnika). Smażymy na patelni (generalnie bez tłuszczu, ale przed pierwszym możecie ją lekko posmarować oliwą). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik (najlepiej tylko na górnej grzałce lub funkcji opiekania). Podpłomyki układamy na papierze do pieczenia i posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. Wsuwamy do piekarnika i czekamy, aż ser się rozpuści. Wyciągamy dodajemy rukolą i pokrojonego w kostkę pomidora. Skrapiamy glazurą balsamiczną i oliwą z chilli (idealnie się sprawdza taka w aerozolu). Posypujemy solą morską i zjadamy. Wrażenia gwarantowane 😉

Smacznego 🙂

DSC_4250-01DSC_4253-01

 

DSC_4247

Tak wygląda sam podpłomyk podczas smażenia 🙂