Udostępnij
Czym jest curry? Większości nam kojarzy się z przyprawą lub ich mieszanką, a w Indiach jest to po prostu sos. Curry może być warzywne, mięsne lub rybne. Dzisiaj prezentuję Wam tę ostatnią wersję – rybne curry.
Do zrobienia prostego curry rybnego potrzebujecie:
- 400 g dorady (inne białe ryby też się nadadzą)
- 5 gałązek selera naciowego
- puszkę pomidorów
- puszkę mleczka kokosowego
- czerwoną cebulę
- 400 ml bulionu warzywnego
- olej
- przyprawy (mieszanka curry, liście kafiru, szczypta cynamonu, ziarna kolendry, świeża kolendra, chilli, kardamon, sól)
Przygotowanie jest bardzo proste. Na woku, patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy przyprawy (warto je potraktować moździerzem). Smażymy je chwilę po czym dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na mały ogień. W zależności od pożądanej konsystencji musimy zwracać uwagę na ilość odparowanej wody. Sos jest gotowy po około 30 minutach.
Rybne curry możemy zjadać samo, z chlebem, ryżem lub z czym tylko chcecie. Przepis jest prosty, a składnik główny (ryba) można też zastąpić innym mięsem.
Jeżeli nie macie ochoty na curry to może zupa? :)
Smacznego.