Czasem trzeba poeksperymentować. Często do zabaw w kuchni inspiruje zawartość lodówki. Tak powstał przepis na dzisiejsze danie. Jest pełne smaku i słoneczne w kolorze. Ciekawe połączenia gwarantują coś nowego dla podniebienia.

Nie jest to klasyczne risotto. Zarówno sposób przygotowania jak i składniki trochę odbiegają, ale efekt ciekawy.

Do zrobienia go potrzebujecie:

  • ryż do risotto (mniejszy, okrągły)
  • pół kilograma mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
  • pół litra soku pomidorowego
  • 2 marchewki
  • pomidor
  • 5 moreli
  • 5 śliwek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • oliwa
  • tabasco
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy od wlania do garnka oliwy i przysmażenia na niej cebuli i czosnku. Następnie dodajemy mięso mielone intensywnie mieszając aby nie stworzyły się większe grudki. Dzięki mieszaniu później będzie łatwiej 😉 Następnie dodajemy odrobinę soli, pieprzu i tabasco (ja użyłem czosnkowego). Kroimy marchewkę w słupki (jeżeli mała to plasterki i na pół), pomidora kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Dodajemy do mięsa, które dusi się na małym ogniu. Dodajemy do garnka ryż i dolewamy sok pomidorowy. Mieszamy regularnie. Jeżeli ryż wypije już sok, a nie będzie gotowy możecie dodać szklankę wody. Kilka minut przed końcem dodajemy pokrojone w cienkie plasterki śliwki i morele. Na koniec dodajemy odrobinę zielonej pietruszki.

Pamiętajcie, żeby intensywnie i regularnie mieszać bo niestety tego typu dania, zwłaszcza na dnie lubią się przypalić.

Ogólnie risotto ma smak pomidorów z akcentami słodyczy owoców i wyraźnym smakiem mięsa.

Risotto pomidorowe Risotto pomidorowe Risotto pomidorowe