Udostępnij
Pisałem już kiedyś, że pizze w Kielcach dzielę na dwa rodzaje. Jedne z nich są to pizze włoskie, cienkie, które wypada jeść w lokalu. Wychodząc z pieca są chrupiące a główną rolę grają w nich składniki. Drugim rodzajem są pizze w dostawie, które zamawiamy zamiast jednego z posiłków (obiad, kolacja). Charakteryzują się najczęściej większą ilością ciasta i mniejszym dopracowaniem szczegółów. Z ciekawością przyjąłem wiadomość o otwarciu nowej Pizzerii w Kielcach. Nazywa się Teraz Pizza i znajduje się przy ul. Mielczarskiego (niedaleko wyjścia z tunelu pod dworcem PKP). Mimo tego, że nie mam daleko postanowiłem zamówić pizzę z dostawą. Promocja dwie pizze 35 cm plus napój za 35 zł na mnie zadziałała i zamówienie zostało złożone.
Zdecydowaliśmy się na pizzę Rukola (sos pomidorowy, ser mozzarella, oregano, rukola, szynka parmeńska, pomidory koktajlowe, parmezan, oliwa z czosnkiem) oraz 4 sery (sos pomidorowy, oregano, ser mozzarella, lazur, parmezan, corregio, oliwa czosnkowa). Pierwszym elementem pozytywnym był czas dostawy. Dostaliśmy ciepłą pizzę w około 20 minut. Zgadzała się liczba elementów – pizza – dwie sztuki, sosy – dwie sztuki i napój – 1l.
Teraz Pizza – I
Rukola wyglądała smacznie. Łączyła pizzę z dowozu z pizzą włoską w lokalu. Liście były świeże, posypane wiórkami parmezanu, a ciasto jeszcze chrupiące na brzegach. Niestety na samym placku, pomimo intensywnych poszukiwań nie znalazłem szynki parmeńskiej, która zgodnie z opisem powinna gdzieś się tam ukrywać. Reszta bez zarzutów.
Teraz Pizza – II
Cztery Sery smakowała tak jak taka pizza smakować powinna. Ja osobiście dodał bym więcej niebieskiego sera, albo zmienił jego rodzaj na bardziej intensywny. Ogólnie wrażenia pozytywne. Do pizzy dostaliśmy dwa sosy. Biały, lekko czosnkowy, a czerwony tak jak to bywa pomidorowy, ale czuć było w nim pomidory (nie był tanim keczupem).
Szybki dowóz i dobra pizza powodują, ze lokal zaznacza się pozytywnie na kieleckiej mapie kulinarnej. Pomimo braku jednego z zamówionych składników moje wrażenia są w porządku.