Lubicie ryż? Dzisiaj polecam coś z kuchni włoskiej – risotto. Składniki, również kojarzą się z tym krajem. Obok krewetek i pomidorów zaznaczają się także smak sera Grana Padano i białego wina. Nie jest łatwo zrobić dobre risotto, ale wierzę, że dacie radę. Przed Wami pomidorowe risotto z krewetkami.

Do zrobienia potrzebujecie:

  • ryż do risotto
  • pół cebuli
  • bulion warzywny (szklanka) – można też użyć drobiowego
  • wino białe (szklanka)
  • pomidory z puszki (w kostce, bez skórki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • krewetki (200 g)
  • ser Grana Padano (szklanka startego)
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • masło (1/4 kostki)
  • oliwa

Zaczynamy od posiekania cebulki. Na patelni (lub w garnku) rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i czosnek oraz po chwili ryż, który powinien się zeszklić. Dodajemy wino i stale mieszając czekamy aż odparuje. Po odparowaniu dodajemy bulion i czekamy ponownie. Następnie dodajemy pomidory. Ponownie czekamy, aż się lekko rozpadną. Nie przerywamy mieszania. Dodajemy krewetki. Po kilku minutach sprawdzamy, czy ryż jest już miękki. Jeżeli tak, to dodajemy masło i pół szklanki startego sera (ja użyłem Grana Padano, ale parmezan też się nada). Doprawiamy do smaku. Nakładamy do miseczek i posypujemy pozostałym startym serem. Pomidorowe risotto z krewetkami gotowe! 🙂

Przygotowanie trwa około 30 minut. Pamiętajcie o częstym mieszaniu, aby nie dopuścić do przypalenia się potrawy.

Pomidorowe risotto z krewetkami Pomidorowe risotto z krewetkami Pomidorowe risotto z krewetkami Pomidorowe risotto z krewetkami Pomidorowe risotto z krewetkami Pomidorowe risotto z krewetkami