W Chinach według różnych źródeł wyróżnia się 4-5 (lub czasem więcej) regionalnych kuchni. Do tego dochodzi wiele lokalnych. Jedną z bardziej znanych w świecie i charakterystycznych jest kuchnia syczuańska. Dzięki mojej koleżance z Chengdu mieliśmy możliwość zjedzenia obiadu złożonego z lokalnych dań. Kuchnia syczuańska oparta jest o chilli, pieprz syczuański, tofu i bambus. Do tego różne rodzaje mięsa (ryby, drób, wołowina, wieprzowina, “jaczyna”). Kuchnia ta mi bardzo zasmakowała. Poniżej kilka dań z opisami.

syczuan

Pędy bambusa ze smażonym mięsem, kolendrą i chilli

syczuan

Pierogi z nadzieniem mięsno-warzywnym

syczuan

Zupa podobna do rosołu lecz zamiast makaronu pływa jajko

syczuan

Bardzo smaczne mięso w lekko słodkim sosie posypane cebulką

syczuan

Kostki tofu w sosie chilli, pieprzu syczuańskiego z dodatkiem zielonej cebulki

syczuan

Gotowany sum z warzywami w sosie na bazie sosu sojowego i bulionu z ostrymi przyprawami