Sezon na dynię mamy zdecydowanie rozpoczęty. Te pyszne i piękne warzywa dają niemal nieograniczone możliwości w kuchni, a wykorzystuje się je także w kosmetyce i oczywiście jako dekoracje. Dyniowe ślimaki to nasza propozycja na coś słodkiego!

My skupiliśmy się na kulinarnych aspektach dyni. Jako, że sernik z dynią mamy już za sobą (przepis już wkrótce:)) przyszedł czas na drożdżowe bułeczki. Może i Wam przypadną do gustu?

Do wykonania ciasta potrzebujecie:

  • upieczona i zmiksowana dynia – 200 g
  • mleko (letnie) – 80 ml
  • woda (letnia) – 60 ml
  • jajo – 1 sztuka
  • masło roztopione – 20 g
  • świeże drożdże – 20 g
  • mąka pszenna – 550 g
  • cukier trzcinowy – 100 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka

Ciasto będziemy smarować masą, do której wykonania potrzebne będą:

  • cukier trzcinowy – 150 g
  • masło roztopione – 100 g
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • kardamon – 1 łyżeczka

Zaczynamy od przygotowania rozczynu – mieszamy drożdże z dwoma łyżkami mąki, łyżką cukru i trzema łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy miksturę na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do gotowego rozczynu dodajemy po kolei wszystkie składniki, pamietając o tym, że roztopione i wystudzone masło dolewamy na samym końcu, już pod koniec wyrabiania. My mieszamy ciasto w robocie kuchennym, ale oczywiście ręczne zagniatanie również wchodzi w grę 🙂 Ważne jest aby wyrabiać ciasto odpowiednio długo. Ma być elastyczne, łatwo odchodzić od ścian miski i od dłoni.

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki masy, którą będziemy smarować nasze ślimaczki. Można to zrobić w małym garnku, roztapiając masło i łącząc je z resztą składników. Ważne, aby masa trochę wystygła zanim będziemy smarować nią ciasto.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy go masą cukrową i zawijamy wzdłuż szerszego boku. Rulonik kroimy na 1,5 cm grubości kawałki i układamy je na blaszce, blisko siebie, tworząc coś w rodzaju kwiatka. My wykorzystaliśmy do tego celu tortownicę. Raz jeszcze przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

Dyniowe ślimaki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 🙂

PS Jeżeli macie ochotę na dynię w innym wydaniu to polecam dyniowe risotto!

Dyniowe ślimaki