Z kapustą kojarzył mi się do tej pory kapuśniak i kwaśnica jeżeli chodzi o zupy. Czerwona jej odmiana najczęściej z kolei wykorzystywana jest do sałatek. Dzisiaj przyszedł czas na coś nowego – krem z czerwonej kapusty.

Przeglądając najnowszy numer Kukbuka zobaczyliśmy nagłówek “Czerwona Kapusta”. Od razu pomysł wydał się ciekawy. Postanowiliśmy jednak zmodyfikować przepis z magazynu i wprowadzić kilka udoskonaleń.

Potrzebne składniki:

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 50 g. masła
  • łyżka rodzynek
  • łyżka suszonych jabłek
  • jogurt
  • słonecznik łuskany (garść)
  • orzechy włoskie (garść)
  • szynka dojrzewająca (5 plasterków)
  • litr bulionu warzywnego
  • pieprz
  • sól
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka octu winnego
  • oliwa

Robienie zupy zaczynamy od poszatkowania kapusty i pokrojenia cebuli. Dodajemy masła i dusimy je. W międzyczasie dodajemy rodzynki i jabłka. Dusimy aż zmięknie dodając bulion, sok z limonki i ocet winny. Blendujemy całość i przyprawiamy. W międzyczasie na patelni przysmażamy posiekane włoskie orzechy, słonecznik i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Gotową zupę nakładamy do miseczek dodając na środku łyżeczkę jogurtu, przysmażone wcześniej składniki i kilka kropli dobrej oliwy.

Krem z czerwonej kapusty to zupa, która jest bardzo dobra i aż się diwię, że wcześniej nie wpadliśmy na ten pomysł. Jeżeli kapusta czerwona zawita kiedyś do Waszego domu, to już wiecie co z niej zrobić! 🙂

krem z czerwonej kapusty