Pieczemy cukinie, dynie, papryki, ale nie ogórki. Jakiś czas temu miałem okazję spróbować właśnie tego warzyw w wydaniu z pieca i od razu wiedziałem, że muszę je zrobić sam. Przyszedł czas i plan na pieczone ogórki został zrealizowany.

W sklepie wybrałem grubego ogórka, w tym wypadku długość ma drugorzędne znaczenie ;). Zaczynamy od wydrążenia nasion. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do jego zrobienia potrzebujecie:

  • 200 g mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
  • pół puszki czarnej fasoli
  • pół niedużego kopru włoskiego
  • garść suszonych pomidorów
  • ser żółty
  • ser bałkański
  • pieprz
  • sól
  • tabasco
  • papryka słodka

Zaczynamy od umycia ogórka i wydrążenia nasion. Następnie na patelnię dodajemy resztę składników (oprócz sera bałkańskiego i żółtego). Przysmażamy składniki i na zakończenie dodajemy posiekanego drobno sera żółtego. Przekładamy przygotowany wcześniej farsz do ogórków i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Obserwujemy danie, a gdy farsz będzie już przypieczony to wyjmujemy je z piekarnika. Ogórek nie mięknie jak cukinia (jest lekko twardy), ale zyskuje na smaku. Pomimo tego, że warzywo to nie jest popularne do tego typu zastosowań to spróbujcie go koniecznie, a będziecie do niego wracać. Pieczone ogórki to dobra propozycja na obiad!

Smacznego 🙂

DSC_0652-01 DSC_0652-01-01