Udostępnij
Czeska kuchnia kojarzy nam się często z knedlikami i smażonym serem. Jest jednak jeszcze jedno klasyczne czeskie danie, które znajdziecie w wielu miejscach, a ilość jego wersji jest ogromna – zupa czosnkowa. Wszystkie jej wydania łączy jedno – jest pyszna!
Jeżeli byliście w Czechach to na pewno próbowaliście tej zupy! W różnych miejscach spotkacie różne jej wydania. Czasem jest z grzankami, czasem z serem, zdarza się, że dołączy do nich szynka, a czasem i jajko, a właściwie samo żółtko, które po rozlaniu, nada zupie nieco innej tekstury. Opcji jest bardzo wiele, a przed Wami jedna z nich.
Zupa czosnkowa smakuje idealnie w zimie czy jesienią, ale w lato ja również nią nie pogardzę. Wyobraźcie sobie wędrówkę po górskich szlakach i pyszną, rozgrzewającą zupę w schronisku albo tą samą zupę jako wstęp do obiadu, zakończonego degustacją lokalnych piw.
Z zupą czosnkową jest tak, jak z polskim rosołem czy pomidorową. W jednym domu wygląda i smakuje zupełnie inaczej niż w drugim, a pomiędzy miastami czy regionami potrafi różnić się jeszcze bardziej. Przepis na zupę czosnkową często przekazywany jest w rodzinach z pokolenia na pokolenie, a ugotowana według niego suma smakuje najlepiej.
Składniki
- Wywar mięsny (najlepiej drobiowy) – 1-1,5 litra
- Ziemniaki – 3 średnie sztuki
- Cebula – 1 duża
- Chleb na grzanki – 3 kromki
- Wędzony boczek 100 g
- Suszony majeranek – 1 łyżka
- Twardy ser żółty – 100 g
- Czosnek – 15 ząbków
- Zielona pietruszka – jeżeli macie do dekoracji
Jak przygotować zupę czosnkową?
Zaczynamy od posiekania cebuli i obrania czosnku. Jeżeli nasze czosnki kiełkują to należy odkroić zieloną część, bo podobno to ona sprawia, że nasz oddech nie jest zbyt świeży! :) Następnie siekamy drobno czosnek, kroimy cebulę i boczek w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw boczek, dodajemy cebulę, na koniec dodajemy czosnek. Chwilę wszystko podsmażamy i zalewamy wywarem. Po chwili dodajemy ziemniaki, które gotujemy w zupie do miękkości. Pod koniec dodajemy jeszcze majeranek i szczyptę świeżego, posiekanego czosnku.
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy go po nalaniu zupy na talerze. Pamiętajcie, że w gorącej wodzie grzanki szybko nasiąkają, więc lepiej niech zupa nie czeka na podanie zbyt długo.
Podanie
Na dno miseczki wrzucamy starty ser i nalewamy zupy. Na wierzchu dodajemy grzanki i posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli lubicie, możecie dodać odrobinę sera także na górę! Zupa czosnkowa gotowa. Smacznego! :)
Jest to zupa prosta więc możecie podać ją w misce, ale na ładnym, głębokim talerzu również będzie prezentować się dobrze. Co ciekawe česnečka pojawia się także w niektórych regionach jako danie wigilijne – wtedy w wersji postnej.
Kuchnia czeska
Pomimo, że zupa czosnkowa jest jednym z najbardziej kojarzących się Czechami daniem to kuchnia czeska jest o wiele bogatsza. Wiele rodzajów knedlików, pyszne mięsa, dziczyzna, różne wydania kapusty czy wreszcie wyjątkowe desery tot tylko wierzchołek góry lodowej. Kuchnia czeska nie jest idealnym wyborem dla wegetarian, ale z roku na rok ewoluuje i coraz więcej ciekawych dań wchodzi na salony gastronomiczne.