Czym jest curry? Większości nam kojarzy się z przyprawą lub ich mieszanką, a w Indiach jest to po prostu sos. Curry może być warzywne, mięsne lub rybne. Dzisiaj prezentuję Wam tę ostatnią wersję – rybne curry.

Do zrobienia prostego curry rybnego potrzebujecie:

  • 400 g dorady (inne białe ryby też się nadadzą)
  • 5 gałązek selera naciowego
  • puszkę pomidorów
  • puszkę mleczka kokosowego
  • czerwoną cebulę
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • olej
  • przyprawy (mieszanka curry, liście kafiru, szczypta cynamonu, ziarna kolendry, świeża kolendra, chilli, kardamon, sól)

Przygotowanie jest bardzo proste. Na woku, patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy przyprawy (warto je potraktować moździerzem). Smażymy je chwilę po czym dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na mały ogień. W zależności od pożądanej konsystencji musimy zwracać uwagę na ilość odparowanej wody. Sos jest gotowy po około 30 minutach.

Rybne curry możemy zjadać  samo, z chlebem, ryżem lub z czym tylko chcecie. Przepis jest prosty, a składnik główny (ryba) można też zastąpić innym mięsem.

Jeżeli nie macie ochoty na curry to może zupa? 🙂

Smacznego.

rybne curry

rybne curry rybne curry