Przepisów na tę zupę możecie znaleźć mnóstwo. Różnią się ilością cebuli, są opcje z pietruszką, z oregano lub tymiankiem, z passatą pomidorową lub bez, widzieliśmy też taką ze śmietaną. Dziś zupa pomidorowo-cebulowa w naszym wydaniu, a z dobrego źródła wiemy, że przypomina to oryginalne 😉

Dlaczego zdecydowaliśmy się przygotować taką zupę? Odpowiedź jest prosta! Lubimy gotować, a jeszcze bardziej lubimy jeść 🙂 Kiedy mamy gości, to zawsze staramy się przygotować coś dobrego. Tym razem, po powrocie z kilkumiesięcznego pobytu na Maderze, odwiedzili nas Karol, Ola i Gaja z Busem przez Świat. Zupa, o której czytacie, często pojawiała się w ich relacjach, wiec postanowiliśmy spróbować ją odtworzyć! 🙂

Zupa pomidorowo-cebulowa – składniki:

  • pomidory malinowe – 6 szt.
  • cebula – 5 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • passata pomidorowa – 500 ml
  • bulion warzywny – 500 ml
  • oliwa – 3 łyżki
  • sól
  • liść laurowy – 2 szt. (nasz był świeży z drzewka, ale może być też suszony)
  • cząber – niewielka gałązka (też użyliśmy świeżego, ale może być suszony 🙂 )
  • pietruszka – pęczek
  • jajko – 4 szt.

Przepis

Zaczynamy od zalania pomidorów wrzątkiem i obraniem ich ze skórki. Kroimy je w kostkę. Następnie kroimy cebulę – my tym razem pokroiliśmy ją też w kostkę, ale przy następnej okazji wypróbujemy cienkie “pióra” i taką opcję też Wam proponujemy. Cebulę podsmażamy chwilę na oliwie i dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Dodajemy pomidory, passatę i bulion, liście laurowe i cząber – całość gotujemy około 20-30 minut. Pod koniec gotowania solimy do smaku.

Danie podajemy z posiekaną pietruszką i jajkiem usmażonym na patelni. Prawda, że proste i szybkie? A efekt rewelacyjny. Można się spotkać z opinią, że jest to zupa rozgrzewająca, ale nie zgodzę się z tym – świeżość pomidorów i ziół sprawia, że moim zdaniem zupa pomidorowo-cebulowa jest idealna i na lato 🙂 Przekonajcie się sami 🙂

Smacznego 🙂

Jeżeli tak jak my lubicie zupy to spróbujcie także naszych innych propozycji. Na stronie czekają na Was przepisy m.in. na czeską zupę czosnkową, krem z kukurydzy czy zupę z soczewicy i batatów.